Kulinaria
Jesteś w dziale - Strona główna » Kulinaria

Zupa pieczarkowa

1. 0,5 kg świeżych białych pieczarek
2. średnia marchewka
3. mała pietruszka
4. 1/4 z średniej wielkości selera
5. ok. 20 cm pora
6. 1/3 kostki masła
7. kostka rosołowa lub wywar z rosołu
8. 4 ziemniaki
9. do zagęszczenia zupy (śmietana, mąka lub kaszka)

Jajka sadzone z pieczarkami

1. 2 jajka
2. 6 pieczarek
3. 3 łyżki masła
4. sól
5. pieprz mielony

Kurczak duszony z pieczarkami

1. 30 dkg filetów z kurczaka;
2. 20-25 dkg pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki;
3. 1 duża zielona papryka;
4. szklanka bulionu z kostki rosołowej
5. koncentrat pomidorowy;
6. łyżka maki;
7. łyżka śmietany;
8. oliwa z oliwek;
9. zielona pietruszka, świeży szczypiorek;
10. szczypta pieprzu do smaku;

Pieczarki nadziewane

1. 50 dag dużych pieczarek
2. tłuszcz
3. bułka tarta
4. pieprz sól
5. 20 dag cebuli
6. jaja
7. natka pietruszki

Kotlety schabowe zapiekane z pieczarkami

1. 5 Kotletów schabowych
2. 250g pieczarek
3. 1 łyżka masła lub margaryny
4. dwie łyżki gęstej śmietany lub jak w moim przypadku dwie łyżki Mascarpone
6. Sol i pieprz
7. Przyprawy wg własnego gustu
8. Ser żółty
9. Naczynie do zapiekania
10. ew. trochę tłuszczu do posmarowania dna naczynia

Pieczarki w panierce

1. pieczarki 6 szt
2. jajko
3. bułka tarta
4. sól
5. pieprz
6. olej do smażenia

Krokiety z pieczarek i kapusty kiszonej

1.CIASTO NA Naleśniki: 4 szkl.wody, 2 żółtka, 3-4 szkl.mąki (tak żeby ciasto było lejące),2 białka -ubijamy pianę i dodajemy do ciasta,2 łyżki stołowe oleju dodajemy do ciasta.

2. NADZIENIE:1kg pieczarek, 30 dkg kapusty kiszonej, łyżkę cukru, 2 cebulki, sól,pieprz,vegeta,panierka do kurczaka, 2 jajka,olej.

Pieczarki, smażone z migdałami

1. około 1 kg pieczarek (małych one dodatkowo się skurczą),
2. 4-5 cebul,
3. 2 kostki rosołowe,
4. pieprz ziołowy i cytrynowy,
5. 1/2 paczki migdałów (płatki),
6. 4 łyżki oliwki,
7. 3 plastry prawdziwego masła.

Pieczarki faszerowane-pieczone

1. 12 pieczarek średniej wielkości
2. 2 łyżki oliwy
3. łyżka soku z cytryny
4. cebulka dymka
5. ćwierć łyżeczki curry
6. duża szczypta soli
7. Farsz:
8. 15 dag mielonej cielęciny
9. łyżka bułki tartej
10. jajo
11. łyżka uprażonych pestek słonecznika
12. 2 łyżki natki pietruszki
13. łyżeczka posiekanych liści lubczyku
14. sól
15. pieprz

Pieczarki nadziewane pasztetem

1. 25 dkg pieczarek
2. 120g pasztet DROP
3. bułka tarta
4. 2 jajka
5. 5 dkg sera żółtego
6. sól, pieprz
7. Olej do smażenia

Zupa grzybowa

1. 2 l wywaru lub wody
2. 50g suszonych grzybów(około 10-12)
3. 2 łyżki masła
4. 1 cebula
5. 125ml śmietany
6. 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
7. sól, pieprz
8. 2-3 kostki rosołowe

Zupa pieczarkowa

1. 0,5 kg świeżych białych pieczarek
2. średnia marchewka
3. mała pietruszka
4. 1/4 z średniej wielkości selera
5. ok. 20 cm pora
6. 1/3 kostki masła
7. kostka rosołowa lub wywar z rosołu
8. 4 ziemniaki
9. do zagęszczenia zupy (śmietana, mąka lub kaszka)

jestes na stronie:1/2
  • zobacz
  • 1
  • 2
  • >