Kulinaria
Jesteś w dziale - Strona główna » Kulinaria

Kotlety schabowe zapiekane z pieczarkami

Lista składników:

1. 5 Kotletów schabowych
2. 250g pieczarek
3. 1 łyżka masła lub margaryny
4. dwie łyżki gęstej śmietany lub jak w moim przypadku dwie łyżki Mascarpone
6. Sol i pieprz
7. Przyprawy wg własnego gustu
8. Ser żółty
9. Naczynie do zapiekania
10. ew. trochę tłuszczu do posmarowania dna naczynia

Sposób przyrządzania:

Kotlety rozbić. Ułożyć w nasmarowanym naczyniu, przyprawić wg własnego gustu. Pieczarki oczyścić, pokroić. Wrzucić na roztopiony tłuszcz w małym garnku, podusić ok.10 minut, przyprawić do smaku sola i pieprzem oraz dodać mascarpone lub gęsta śmietanę. Wyłożyć pieczarki równomiernie na każdy kotlet. Wstawić do piekarnika, zapiekać ok 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć i na każdy kotlet położyć plaster sera. Jeszcze raz zapiec aż ser się rozpuści. Temp. w piekarniku 200°C Podawać z ziemniakami lub ryżem i surówka.