Kulinaria
Jesteś w dziale - Strona główna » Kulinaria

Zupa pieczarkowa

Lista składników:

1. 0,5 kg świeżych białych pieczarek
2. średnia marchewka
3. mała pietruszka
4. 1/4 z średniej wielkości selera
5. ok. 20 cm pora
6. 1/3 kostki masła
7. kostka rosołowa lub wywar z rosołu
8. 4 ziemniaki
9. do zagęszczenia zupy (śmietana, mąka lub kaszka)

Sposób przyrządzania:

Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera zetrzeć na tarce (na grubych oczkach), rozpuścić 1/3 kostki masła na patelni, wrzucić włoszczyznę i lekko poddusić, dodać również por w całości, posolić do smaku, a na końcu wrzucić drobno pokrojone pieczarki - najlepiej w paski - (mieszać od czasu do czasu i uważać, żeby się nie rozpadły), kiedy włoszczyzna z pieczarkami będą już wystarczająco przysmażone całość wrzucić do 3/4 garnka z kostkę rosołową (może być warzywna, grzybowa lub z kury) albo wywarem z rosołu (wołowy raczej odpada), następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, gotować na małym ogniu, por wyrzucamy z garnka, zupę doprawiamy do smaku (pieprz, sól). Na koniec zupę pieczarkową można zagęścić śmietaną, wodą z mąką lub 3 dużymi łyżkami drobnej kaszki (rzecz gustu), można także posypać świeżą natką pietruszki.