Kulinaria
Jesteś w dziale - Strona główna » Kulinaria

Kurczak duszony z pieczarkami

Lista składników:

1. 30 dkg filetów z kurczaka;
2. 20-25 dkg pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki;
3. 1 duża zielona papryka;
4. szklanka bulionu z kostki rosołowej
5. koncentrat pomidorowy;
6. łyżka maki;
7. łyżka śmietany;
8. oliwa z oliwek;
9. zielona pietruszka, świeży szczypiorek;
10. szczypta pieprzu do smaku;

Sposób przyrządzania:

Fileta z kurczaka opłukać pod woda, pokroić w mniejsze kawałki. Przełożyć na patelnie z odrobina oliwy z oliwek, smażyć przez ok. 10 minut, aż mięso będzie miało biały kolorek. Pieczarki obrać, pokroić w cienkie plasterki, dodać do kurczaka, wszystko dokładnie wymieszać, dusić pod przykryciem ok.10 minut. Po upływie tego czasu dodać pokrojona w kostkę zielona paprykę i wymieszać. Dusić dodatkowych kilka minut. Po paru minutach podlać wszystko szklanka bulionu i dusić pod przykryciem. Dodać łyżkę, dwie koncentratu pomidorowego, wymieszać dokładnie. Podusić przez 5 minut. Make, śmietanę oraz odrobinę wody wymieszać dokładnie, tak by nie powstały grudki. Tak przygotowana mieszanina doprawić sos, by się zagęścił. Dokładnie wymieszać. Całość jeszcze chwile potrzymać na ogniu. Posypać świeża natka pietruszki, majerankiem lub szczypiorkiem. Podawać z ryżem lub ziemniakami, pokrojonymi w kostkę i pieczonymi na oliwie z oliwek, z odrobina suszonych ziół i pieprzu.