Kulinaria
Jesteś w dziale - Strona główna » Kulinaria

Pieczarki, smażone z migdałami

Lista składników:

1. około 1 kg pieczarek (małych one dodatkowo się skurczą),
2. 4-5 cebul,
3. 2 kostki rosołowe,
4. pieprz ziołowy i cytrynowy,
5. 1/2 paczki migdałów (płatki),
6. 4 łyżki oliwki,
7. 3 plastry prawdziwego masła.

Sposób przyrządzania:

Najlepiej całe pieczarki smaży się na Woku, można je bez problemu przewracać. Więc na rozgrzanego woka wlewamy oliwkę i dodajemy pieczarki, smażymy przez parę minut następnie dodajemy kostki rosołowe i pieprz, mieszamy i przykrywamy. Dodajemy drobniutko pokrojoną cebule i dusimy ciągle mieszając i ewentualnie podlewamy odrobiną wody (woda powoduje wydobycie z cebuli cukru). Dusimy i mieszamy do momentu aż cebula się prawie rozpuści i zacznie tworzyć bardzo gęsty sos. Teraz dodajemy płatki migdałów i masło. Mieszamy i przykrywamy, po chwili migdały staną się miękkie i mamy gotowy dodatek obiadowy