Kulinaria
Jesteś w dziale - Strona główna » Kulinaria

Pieczarki faszerowane-pieczone

Lista składników:

1. 12 pieczarek średniej wielkości
2. 2 łyżki oliwy
3. łyżka soku z cytryny
4. cebulka dymka
5. ćwierć łyżeczki curry
6. duża szczypta soli
7. Farsz:
8. 15 dag mielonej cielęciny
9. łyżka bułki tartej
10. jajo
11. łyżka uprażonych pestek słonecznika
12. 2 łyżki natki pietruszki
13. łyżeczka posiekanych liści lubczyku
14. sól
15. pieprz

Sposób przyrządzania:

Pieczarki umyć, osuszyć i odciąć trzony. Oliwę zmiksować z pokrojoną dymką i przyprawami. Powstałym sosem natrzeć kapelusze grzybów. Trzony pieczarek drobno pokroić, wrzucić na rozgrzaną patelnię z grubym dnem (bez tłuszczu!) i odparować. Cielęcinę włożyć do miseczki, wbić jajo, dodać bulkę tartą, pestki słonecznika, zieleninę i ostudzone trzony pieczarek. Starannie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Kapelusze nadziać farszem i ułożyć na blasze wyścielonej folią aluminiową. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec 10-15 min. Pieczarki faszerowane-pieczone podawać z chrupiącą surówką. (4 porcje po 140 kcal)